Vasile Ciobăncan (81 de ani), un fost deţinut politic din Arad, a câştigat procesul intentat statului român prin care solicita despăgubiri pentru suferinţele îndurate în timpul celor nouă ani de detenţie în închisorile comuniste. Tribunalul Arad a decis recent ca barbatului să-i fie achitată suma de 270.000 euro, dar statul a făcut recurs.
Calvarul lui Vasile Ciobăncan a început în 1953, când, nemulţumit de viaţa în „Raiul socialist", a intrat într-o mişcare anticomunistă, „Pumnul de fier", alături de mai mulţi prieteni, toţi absolvenţi de liceu. „Aveam un salariu de 600 lei şi mi se plătea cazarea la un cetăţean, într-o gospodărie din Seghişte. La mină ajungeam cu un tren care aduna toţi muncitorii, de la Ştei până la Băiţa. A fost o viaţă mizerabilă. Lumea era extrem de nemulţumită de ruşi", îşi aminteşte bărbatul. După două luni însă, Vasile Ciobăncan a fost turnat de unul dintre tovarăşii din organizaţie şi ridicat de Securitate direct de la locul de muncă, mina de uraniu Băiţa, judeţul Bihor. A ajuns imediat în arestul Securităţii Oradea, unde a fost anchetat, torturat, umilit şi apoi condamnat de un complet militar. Pentru tânărul deţinut au urmat închisorile comuniste de care-şi aminteşte şi acum cu groază. Revoluţia din 1956, din Ungaria, l-a prins în Penitenciarul Oradea. De aici a fost transferat la Aiud şi apoi la „zarcă", la Gherla. În puşcărie Vasile Ciobăncan a învăţat franceza şi noţiuni de drept de la un alt deţinut politic, profesor universitar. Periplul penitenciar al fostului deţinut a inclus şi coloniile de muncă din Balta Brăilei şi Delta Dunării, unde a învăţat un singur lucru: dacă nu-ţi faci norma la stuf, poţi fi bătut şi pe schimburi, de dimineaţă până noaptea.
Vasile Ciobăncan (81 de ani), un fost deţinut politic din Arad, a câştigat procesul intentat statului român prin care solicita despăgubiri pentru suferinţele îndura