Premierul britanic Gordon Brown promite că fiecare casă din Regatul Unit va beneficia de internet de banda largă, cu o viteză superioară, până în anul 2020, informează BBC.
Brown descrie sistemul broadband drept "electricitatea erei digitale, de care trebuie să se bucure toţi cetăţenii".
Alt plan al premierului presupune comasarea tuturor paginilor web ale instituţiilor statului într-un singur site. Viitorul portal "mygov" le-ar permite cetăţenilor britanici să-şi administreze pensiile şi celelalte beneficii, să-şi înscrie copiii la o anumită şcoală, să-şi caute un loc de muncă sau să-şi programeze consultaţii la doctor.
Internet de viteză şi în mediul rural
De asemenea, viteza îmbunătăţită a broadband-ului le-ar aduce britanicilor servicii publice mai ieftine şi mai eficiente, mai spune Gordon Brown. Care ţine să explice de ce este nevoie ca Guvernul să introducă internetul de bandă largă: "A lăsa acest proiect doar în grija pieţei ar face ca broadband-ul să fie instalat numai în zonele care aduc profit, fără să se ţină cont de justiţia socială".
Jim Knight, ministrul responsabil cu mediul digital, susţine că autorităţile vor avea grijă ca internetul de bandă largă sa fie introdus şi în zonele rurale izolate, nu numai în oraşe. În plus, menţionează Knight, broadband-ul extins la nivel naţional ar urma să creeze locuri de muncă.
Subiectul este politizat însă de conservatori, adversarii laburiştilor conduşi de Gordon Brown, care au lansat un plan similar de digitalizare. Aceştia critică Guvernul pentru intenţia de a introduce o taxă de 50 de lire pe lună, ca sursă de finanţare a acestui proiect.
Legea Economiei Digitale, posibil obstacol
Organizaţiile care susţin drepturile utilizatorilor au şi ele o observaţie în legatură cu "era digitală" propusă de premierul Gordon Brown. "Un Guvern online este o idee grozavă, dar laburi