Peste 300 de mineri din Valea Jiului sunt obligaţi să renunţe la meserie. Experienţele foştilor ortaci care au ajuns în stradă i-au făcut pe actualii mineri să fugă de mirajul banilor oferiţi de companie.
Teama de a nu ajunge asemeni multora dintre foştii ortaci, care în 1997 au luat banii de la companie iar acum zac pe străzile oraşelor din Valea Jiului, i-a făcut pe actualii ortaci să spună „pas” ideii de disponibilizare. Astfel, conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani (CNH) se vede obligată să execute forţat aproximativ 300 de angajaţi. Sunt vizaţi cei care, în opinia conducerii, au tras chiulul motivându-şi medical absenţele.
„Nu vreau să ajung ca Ilie Stuparu. Eu nu am experienţă să-mi deschid o afacere cu banii ăştia. Ilie a luat banii şi i-a tocat la jocuri mecanice. Acum trăieşte pe străzi”, a spus minerul Ion Ivaşcu. Mircea Toader lucrează la Petrila şi s-a înscris pe listele celor care vor ieşi din sistem. „M-am gândit bine şi vreau să-mi înfiinţez o societate comercială, un magazin de produse agricole. Am doi băieţi, unul student şi unul încă elev la liceu, pe care trebuie să îi întreţin în continuare”, a mai spus Mircea.
Şi cărbuni, şi căpşuni
Ofertele de muncă nu sunt numeroase. Practic minerilor li se oferă posibilitatea de a lucra sezonieri în Danemarca la cules de căpşuni sau în Australia în minerit.
„Ar fi culmea să ies din mină de aici şi să intru în mină la australieni. Voi lua banii şi mă voi retrage la ţară în Moldova. Îmi cumpăr 100 de oi şi trăiesc din oierit”, a declarat Marcel Paşcu, un miner în vârstă de 50 de ani din Petroşani. Sindicatele spun că este absolut necesar să se înlocuiască personalul plecat deoarece, în câţiva ani, CNH nu va mai avea cu cine să scoată cărbune.
Soluţie
Printre joburile propuse foştilor mineri se numără culesul de căpşuni