Microintreprinderile si persoanele fizice (neinregistrate ca agenti economici) pot sa beneficieze de o finantare europeana de pana la 200.000 de euro pentru constructia unei pensiuni in mediul rural.
Banii europeni se pot obtine pentru dezvoltarea unei pensiuni rurale (agroturistice) cu maximum 15 camere, iar suprafata minima de teren aferenta proiectului trebuie sa fie de 1.000 mp. Beneficiarul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa realizeze investitia sau dreptul de folosinta pe o perioada de cel putin zece ani.
"Valoarea estimata pentru o pensiune de zece camere depinde foarte mult de modul in care este construita, de zona, materiale si dotari folosite, gradul de confort, dependinte, facilitati (ex. teren de tenis, barci). Estimativ, o astfel de investitie poate fi facuta cu sume intre 200.000 si 600.000 euro", spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 Cedinvest.
Firma care cere finantare poate fi nou infiintata, nefiind necesar un istoric al activitatii, in timp ce persoanele fizice care depun un proiect trebuie sa se angajeze ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere. Una dintre conditii este ca microintreprinderile, atat cele existente cat si cele nou infiintate sa fie inregistrate si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural.
UE finanteaza constructia de pensiuni cu 50% din cheltuielile eligibile care sunt prevazute in ghidul solicitantului, dar nu mai mult de 200.000 de euro. Restul cheltuielilor sunt suportate de beneficiar.
Pensiunea nu poate fi construita decat intr-o comuna cu potential turistic, dar care nu a fost inca dezvoltata. Pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP - www.apdrp.ro) est