"Vestea bună este că niciun salariu din grila unică nu va fi mai mic... Salariile în viitoarea lege nu scad, ci, în funcţie de poziţionarea pe ierarhia stabilită de Ministerul Muncii, unele salarii vor creşte într-un ritm mai accelerat, altele vor avea o creştere mai încetinită sau unele chiar vor fi oprite din creştere
, până se creează raportul de 1 la 15, cum a fost stabilit prin noua lege de salarizare a personalului bugetar", declara, prin vara anului trecut, premierul de atunci şi de acum, Emil Boc. Erau vremuri pregătitoare pentru campania electorală din toamnă, când promisiunile erau la super ofertă: ascultai una şi ţi se spuneau trei. Acea veste bună a fost întărită de mai multe ori atât de Emil Boc, cât şi de alţi demnitari din guvern, până spre sfârşitul anului trecut. Bugetarii au fost asiguraţi că niciunul dintre ei, în 2010, nu va avea un salariu mai mic decât în 2009. Şi, culmea, lumea a crezut că exact aşa vor sta lucrurile.
Vestea proastă este că, în realitate, lucrurile n-au stat aşa. O altă veste proastă este că, în ciuda asigurărilor anterioare, premierul nu are de gând să mai schimbe ceva acum: salariile rămân în 2010, pentru mulţi dintre bugetari, mai mici decât anul trecut, a declarat, răspicat, zilele trecute, Emil Boc. A treia veste proastă este că cei afectaţi sunt cu precădere exact bugetarii care nu intrau în categoria "salariilor nesimţite".
Vestea cu adevărat proastă pentru angajaţii din sistemul de stat este că au fost minţiţi anul trecut, când li s-a vorbit despre salarizarea unică. Au fost păcăliţi în cel mai cinic mod cu putinţă, fix la capitolul la care îi doare cel mai tare: salariile. Adevărul li se spune abia acum, când nu se mai apropie nicio campanie electorală şi nu mai e cazul să-şi facă cineva griji că nu va mai fi votat.
Dacă bugetarii ar fi lucrat în sectorul privat, n-ar mai fi fost atât d