Într-o ţară în care absorbţia de fonduri europene este la pământ, puţinele proiecte care ajung să fie aprobate şi semnate au idei care de care mai şugubeţe. Ultima născocire este transformarea ţăranilor în şefi, proiect care va toca 4 milioane de euro din banii europeni.
În primii trei ani, circa 900 de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă vor fi consiliate împreună cu 600 de ţărani pe care Nicolae Badea, preşedinte Manufuture şi acţionar la Dinamo, vrea să îi transforme în manageri şi întreprinzători printr-un program european. Mai întâi vor fi create 30 de centre care să fie "poli de expertiză" de unde ţăranii vor învăţa cum să se asocieze ca să reuşească în afaceri, ca apoi să facă... alte proiecte europene.
Organizatorii susţin că serviciile oferite în aceste centre vor fi atât de extraordinare şi de bune, încât peste trei ani ţăranii din localităţile alese chiar vor plăti pentru a beneficia de "consultanţa" oferită. "După perioada de trei ani, centrul va furniza soluţii aşa de impact, astfel încât oamenii să plătească mici taxe pentru a se autoîntreţine", s-a lăudat vineri Elena Nemeş Vintilă, managerul proiectului.
SALĂ DE CONFERINŢE ŞI INTRANET
Peisajul idilic ne este zugrăvit în continuare cu minunile tehnologice care îi aşteaptă pe ţăranii de la coada vacii. "Centrele vor fi echipate cu fax, telefon, copiator, internet, intranet şi sală de conferinţe", arată Nemeş. Există dubii serioase că vor înţelege ţăranii ce este ăla intranet (reţele interne în cadrul unei organizaţii - n.r.). Putem însă să ne imaginăm deja cum vor ţine ei conferinţe după o partidă de sapă pentru a stabili cine va duce în ziua următoare turma de vaci a satului la păscut. Dar nu se rezumă totul aici. Limba de lemn descrie şi cum ţăranii vor afla cum stă treaba în privinţa "practicilor europene