De astenie au suferit în ultimii ani 29% dintre persoanele cu vârsta peste 14 ani. Rezultatele studiului realizat arată că afecţiunea este mai des întâlnită în rândul femeilor: Patru din zece femei au declarat că au suferit de astenie în ultimii ani, număr dublu faţă de cel al bărbaţilor. Adolescenţii şi tinerii sunt cei mai puţin afectaţi. Doar 16% dintre persoanele între 14 şi 17 ani au suferit de astenie, la polul opus aflându-se persoanele cu vârste între 55 şi 64 de ani (42%).
Astenia de primăvară se manifestă în primul rând prin lipsa de energie sau slăbiciune fizică- mai mult de două treimi (68%) au menţionat acest simptom. Simptomele frecvente ale asteniei sunt oboseala, somnolenţa (57%), durerile de cap (48%), lipsa tonusului sau scăderea formei fizice (37%).
Mai mult de un sfert dintre românii care au suferit de astenie au avut probleme cu insomnia (28%). Alte manifestări sunt tristeţea (23%), concentrarea scăzută (21%), iritabilitatea, anxietatea (14%), confuzia şi nevoia de a plânge (12%) sau tulburări de alimentaţie (7%). Tristeţea, iritabilitatea, nevoia de a plânge sunt mai des întâlnite la persoanele din mediul urban.
În topul remediilor la care se apelează pentru a combate astenia se află fructele (53%), vitaminele (47%) şi legumele (46%). Aproape două persoane din zece afectate de astenie nu fac nimic în acest sens, procentul fiind mai ridicat în rândul bărbaţilor (26%). Doar 3% adoptă remediile alternative, cum ar fi acupunctura, reflexoterapia, homeopatie, aromaterapie.
Datele provin din studiul Mercuryomnibus, care se desfăşoară lunar şi este reprezentativ la nivel naţional. Eşantionul este format din 1250 de respondenţi cu vârste peste 14 ani din mediul urban şi rural.
De astenie au suferit în ultimii ani 29% dintre persoanele cu vârsta peste 14 ani. Rezultatele studiului realizat arată că afecţi