România este ţara care a înregistrat cele mai multe cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori - 126,4 - potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC). Urmează Lituania, Letonia, Bulgaria, Estonia, Portugalia, Polonia şi Ungaria, scrie Agerpres.
România se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte cifrele în termeni absoluţi, cu peste 27.000 de cazuri, în vreme ce Spania se află pe locul patru, cu puţin peste 8.000 de bolnavi, după Polonia şi Marea Britanie. Şi în Franţa şi Germania se află peste 5.000 de bolnavi, iar alături de primele, aceste ţări adună şi cei mai mulţi bolnavi din Uniunea Europeană - două treimi, mai precizează sursa citată.
În condiţiile în care aproximativ 1,8 milioane de persoane mor în fiecare an de tuberculoză în toată lumea, iar virusul ucide 5.000 de persoane în fiecare zi, devenind infecţia care provoacă cele mai multe decese după HIV, preşedintele Societăţii spaniole de pneumologie şi chirurgie toracică (Separ), Juan Ruiz Manzano, a cerut mai multe măsuri pentru combaterea şi prevenirea acesteia, în ajunul Zilei mondiale împotriva tuberculozei, din 24 martie.
În Spania, imigraţia a favorizat apariţia unui nou model epidemiologic, cu procentaje foarte ridicate de cazuri în rândul străinilor. Potrivit medicului Rafael Vidal, pneumolog expert în tuberculoză şi membru al Separ, 'în zonele spaniole cu imigraţie sporită există procentaje cuprinse între 30 şi 50% de bolnavi străini'. Cu toate acestea, în ciuda numărului ridicat de imigranţi bolnavi de tuberculoză, tot medicul Vidal recunoaşte că 'profilul pacienţilor cu tuberculoză este foarte divers, virusul afectându-i atât pe membrii personalului sanitar şi pe alţi profesionişti, cât şi pe persoanele cu un nivel socio-economic scăzut, şi poate afecta orice persoană, de vreme ce boala se transmite prin aer'.
România este ţara care