Dosarul cu situaţia la învăţătură, caracterizările făcute de profesori şi toate abaterile de la disciplina şcolară îl vor însoţi permanent pe elev, din prima până în ultima zi de şcoală. Performanţele şi greşelile vor forma portofoliul şcolarului. Acesta va fi adus la cunoştinţa părinţilor şi va conta în proporţie de 70% la intrarea în liceu.
La începutul acestei luni, un nou meci s-a consumat la Şcoala Generală „Nicolae Simache" din Ploieşti, judeţul Prahova. Două eleve de clasa a VII-a, de la această unitate de învăţământ, s-au păruit zdravăn pentru că una i-a luat penarul celeilalte. În loc să oprească bătaia, colegii de clasă s-au distrat copios, iar unul dintre ei chiar a şi filmat scena pe care mai apoi a postat-o pe internet. Conducerea şcolii a decis exmatricularea pentru trei zile a elevelor şi scăderea notelor la purtare.
O altă şcoală, un alt ring de box. De data aceasta protagonişti au fost doi elevi de 13 ani de la Şcoala Generală „Aron Cotruş" din comuna Grădiştea, judeţul Arad, care s-au luat la harţă cu riglele în timpul pauzei. Joaca a degenerat în bătaie, iar unul dintre elevi a ajuns la spital.
Dosar şcolar
Astfel de incidente ar putea fi trecute, în curând, în portofoliul şcolarului, adică într-un dosar care, pe lângă note, medii generale şi performanţe la învăţătură să cuprindă şi caracterizări ale profesorilor făcute pe baza comportamentului elevului. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea să introducă acest tip de portofoliu prin noua Lege a Educaţiei.
Dosarul va însoţi şcolarul din prima zi de şcoală până la terminarea liceului. Conţinutul lui va fi adus la cunoştinţa părinţilor şi va conta în proporţie de 70% la admiterea la liceu care se mută în clasa a X-a.
Mircea Miclea, şeful Comisiei prezidenţiale de educaţie, de la care actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a împrumu