Încet, încet, aproape pe nesimţite, poliţiştii - şi aşa foarte puţini - au început să dispară din stradă. Sătui să tot stea ba în ploaie, ba sub soarele arzător sau să umble în patrulă nopţi la rândul, mii de agenţi “s-au ascuns” în birouri. Acum, mai-marii Internelor dau din colţ în colţ, încercând să refacă, pe cât posibil, numărul de subofiţeri care să-l apere pe cetăţeanul “vânat” de infractor. Chiar şi în vremuri de restrişte, Poliţia Română şi-a serbat, ieri, ziua în Parcul Herăstrău din Capitală.
În doi ani, 1.800 de poliţişti aurenunţat la munca de teren
În ultimii doi ani, Poliţia Română a cam lăsat strada de izbelişte, atâta vreme cât din dispozitivele de Ordine Publică au migrat către birouri nu mai puţin de 1.800 de agenţi, care mai ţineau, cât de cât, piept hoţilor.
Aşa se face că bandiţii au început să-şi facă de cap, dovadă fiind creşterea criminalităţii stradale. În vremuri de criză, profitând de exodul agenţilor către locuri mai călduţe din Poliţie, tâlharii, care mai nou îşi trag măşti pe faţă şi atacă cu arma-n mână, au dat lovitură după lovitură. Hoţii şi-au văzut mai abitir de ale lor, iar bieţii cetăţeni lăsaţi fără apărare au înroşit, în 2009, firul telefonului de urgenţă 112, unde au sunat de 900.000 de ori.
Acum, după exodul supervizat cu bună ştiinţă chiar de ei, mai-marii de la Interne, mânaţi de la spate de ministrul Vasile Blaga, sunt obligaţi să găsească soluţii salvatoare pentru a aduce din nou poliţiştii în stradă. Cum angajări nu se prea fac pe timp de criză, singura soluţie ar fi să ia cu arcanul cât mai mulţi agenţi de prin birouri şi să-i înregimenteze din nou în dispozitivul de ordine publică.
Oamenii legii şi-au serbat ziua în parc
Cu mic cu mare, bucureştenii au luat cu asalt, ieri, de Ziua Poliţiei, Parcul Herăstrău, din Capitală, pentru a vedea câini dresaţi care