În schimb, România a întreprins unele acţiuni în vederea consolidării aplicării strategiei naţionale anticorupţie la nivel local, ca răspuns la recomandările Comisiei, afirmă raportul, citat de NewsIn.
Raportul de etapă dat publicităţii marţi la Bruxelles în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare constată că în reforma sistemului judiciar din România pot fi consemnate rezultate limitate. Mai mult, dincolo de perioada electorală prin care a trecut România, capacitatea sistemului judiciar a cunoscut şi alte presiuni ca urmare a pierderilor nete de personal şi a protestelor din septembrie.
În ultimele şase luni, România nu a fost în măsură să menţină dinamismul reformei pe care îl obţinuse până la jumătatea anului 2009, este concluzia raportului interimar al Comisiei Europene dat publicităţii marţi. Ultima perioadă electorală a dus la amânarea dezbaterilor parlamentare privind proiectele de coduri de procedură civilă şi penală, adoptarea acestora reprezentând următoarea etapă vitală în procesul de reformă, arată Executivul european.
În schimb, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat în ultimele şase luni să îşi menţină rezultatele bune, iar reconfirmarea în funcţie a procurorului general pentru un nou mandat a oferit posibilitatea de a valorifica realizările primului mandat, afirmă raportul CE. De asemenea, progresele realizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au fost consolidate şi extinse, mai spune raportul.
Comisia Europeană a dat marţi publicităţii un al şaselea raport privind stadiul reformei justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în momentul aderării ţării noastre la UE, la 1 ianuarie 2007. Este un raport tehnic, de etapă, care nu conţine evaluări politice. Un nou raport, care va decide dacă Mecanismul continuă sau nu, este aşteptat în vară.
În schimb, România a în