Romanul „Vulcanul de aur“, de Jules Verne, se distribuie miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Concepută în 1889, cartea a fost publicată la un an după moartea autorului, în 1906, fiind revizuită şi editată de fiul său, Michel Verne.
Cum te abonezi la colecţia Jules Verne
Vezi lista chioşcurilor „Adevărul“ din Timişoara şi Bucureşti!
Craiova: Doljenii au ignorat ploaia pentru a achiziţiona romanul „Vulcanul de aur“
După moartea scriitorului şi editorului Pierre-Jules Hetzel, care se ocupase de publicarea romanelor sale, Jules Verne deviază de la obsesia romanelor cu tentă ştiinţifică şi începe să abordeze zone neexplorate până atunci. Încearcă chiar poveşti cu conţinut satiric sau filosofic. Romanul „Vulcanul de aur", în care autorul explorează tentaţia goanei după aur, foarte prezentă în contextul contemporan,
este unul dintre acestea.
În 1896, în apele fluviului Klondike din Canada erau descoperite zăcăminte aurifere. Aproape imediat, zona era invadată de căutători de aur veniţi de pretutindeni în căutarea preţiosului minereu.
Fenomenul nu putea decât să îl fascineze pe Jules Verne, cu atât mai mult cu cât fiul său, de asemenea atras de aventuri măreţe, se lansa el însuşi în căutări. Scriitorul era însă departe de a aproba fenomenul, pe care îl considera un pas înapoi în civilizaţie. Romanul „Vulcanul de aur" conţine, prin urmare, o critică implicită a goanei după aur.
O moştenire „intrigantă"
„La 17 martie al antepenultimului an din secolul trecut, poştaşul de serviciu pe strada Jacques-Cartier, din Montreal, lăsă la numărul 29 o scrisoare adresată domnului Summy Skim. Scrisoarea glăsuia astfel: Maestrul Snubbin prezintă salutări domnului Summy Skim şi-l roagă să treacă fără întârziere pe la biroul său, pentru o problemă care-l interesează. În ce problemă voia oa