Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va furniza garantii de 220 de milioane de euro pentru creditele contractate de fermierii care vor sa acceseze fonduri europene, aceasta fiind, in opinia autoritatilor, o metoda de fluidizare a accesului la credite intr-o perioada de criza.
"Beneficiarii de finantare europeana pot accesa mai usor credite. Stim ca pe timp de criza financiara, fermierii care trebuie sa vina cu contributia proprie se lovesc de refuzul bancilor. Prin cele doua scheme de garantare fermierii nu mai trebuie sa aduca la banca garantii reale, motiv care i-a determinat pana acum pe foarte multi agricultori sa renunte la contributia financiara. 80% din valoarea creditului este acum garantata, in conditiile in care pana acum fermierul trebuia sa garanteze creditul in proportie de 120%", a declarat Mihail Dumitru, ministrul agriculturii.
Aprobarea dureaza luni de zile
Fermierii spun insa ca fara fonduri proprii nici nu se pot gandi la o finantare europeana, apelarea exclusiv la credite fiind una dintre miscarile care ii poate ruina.
"Am doua proiecte de modernizare a unor ferme, in valoare totala de 1,5 mil. euro. Nu am demarat proiectele pana nu am fost sigur ca am banii pentru prima transa de investitii. Garantarea de catre fond este intr-adevar un pas important, dar lucrurile se misca foarte greu, pana primesti aprobarile dureaza luni de zile. Eu am depus o scrisoare de garantare bancara de doua luni si inca nu am primit nimic. Iti evalueaza toate lucrurile, iti analizeaza proiectul in totalitate, calculeaza valoarea bunurilor imobile, daca mai ai firme, controleaza toate veniturile. Ca formalitate nu s-a usurat nimic", este de parere Constantin Bazon, administrator al companiilor Agricola Prod si Atractiv din Vrancea pentru a caror modernizare cu utilaje agricole a depus dosare de accesare a banilor europeni.
Chiar dac