Spitalul „Filantropia“ a pierdut dreptul de a mai prescrie medicamente bolnavilor de cancer. Decizia a fost luată după ce s-au descoperit nereguli privind folosirea de către medicii specialişti ai spitalului a fondurilor primite de la CNAS.
Bolnavii trataţi până acum de cancer la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova va trebui să-şi continue tratamentul la Spitalul de Urgenţă Craiova, după ce medicii oncologi de la „Filantropia“ au prescris medicamente pentru cancer de peste 200.000 de lei fără să aibă aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
220.000 de lei folosiţi fără aprobare
Decizia, în vigoare din 24 martie 2010, aparţine Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi vine ca o sancţiune aplicată spitalului pentru modul în care au fost gestionaţi anul trecut, pe vremea fostei conduceri, banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. Potrivit conducerii actuale a Spitalului „Filantropia“ Craiova, unităţii sanitare i se impută faptul că ar fi eliberat medicamente pentru afecţiuni oncologice de 222.000 de lei, fără să fi avut aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate.
„Legea spune că anumite medicamente foarte scumpe pentru cancer nu pot fi prescrise decât după obţinerea unei aprobări speciale de la CAS. În cazul nostru a fost vorba despre trei medicamente foarte scumpe, Velcade, Mabcampath şi Alimta, care au fost prescrise pentru cinci pacienţi pe parcursul anului 2009, fără aprobare de la Casă. Medicul curant a explicat că a prescris medicamentele respective fără să mai aştepte avizul casei de asigurări ca să nu afecteze schema terapeutică a bolnavilor. Câteva zile mai târziu s-a primit şi avizul CAS Dolj“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“.
Rezultatul: rezilierea contractului
Aceste inadvertenţe au fost însă sancţionate dur de CNAS. Pe 5