De când au ieşit la iveală neregulile bugetare din Grecia, moneda unică europeană este în derivă. Teoreticienii nostalgici ai francului sau ai mărcii îşi multiplică luările de poziţii răzbunătoare. Ziarul Les Echos enumeră însă şapte motive pentru care moneda europeană trebuie salvată cu orice preţ, potrivit Agerpres.
1. Euro este Europa. Moneda unică este o etapă din lungul drum al Uniunii. O etapă ca oricare alta, care include un progres economic ce trebuie să atragă un progres politic. Ea figura şi în proiectele "părinţilor Europei", precum Jean Monnet. Explozia sa ar pune în discuţie întreg proiectul. Dacă unii conducători, Comisia, Consiliul European nu sunt capabili să salveze euro, atunci le va fi mult mai greu să promoveze oricare alt nou proiect comunitar. Şi dacă Europa nu merge înainte, atunci ea regresează.
2. Euro este stabilitatea. Evident, această afirmaţie poate părea ciudată pentru o monedă care a pierdut 10% în trei luni în faţa dolarului, după ce a avansat cu 20% într-un an. Dar este vorba de stabilitatea între ţările din zona euro. Or aceste ţări fac mult comerţ unele cu altele - mai bine de jumătate din schimburile lor, care sunt protejate de volatilitatea ratei de schimb. Desigur, de mai bine de un deceniu, această protecţie pare normală, dar nu este. "Şarpele monetar" care limita marjele de fluctuaţie a monedelor europene era în mod regulat cuprins de convulsii care duceau la devalorizări. În ceea ce priveşte ţările care au un regim de schimb flexibil, ele se expun riscului unor şocuri brutale induse de puternica variaţie de creştere sau de scădere a monedei lor.
3. Sfârşitul monedei euro ar costa o avere. Există voci care afirmă că ar fi mai simplu cu şaisprezece monede în loc de una. În anumite privinţe, au dreptate - italienii şi francezii ar exporta mai uşor cu o nouă liră sau un neofranc devalorizaţi. Dar uită că exploz