Profitul net al bancii calculat dupa contabilitatea locala a scazut cu 79%, la 56 mil. euro, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele pentru acoperirea creditelor neperformante.
BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, nu va acorda dividende actionarilor din profitul pe 2009 si va folosi banii castigati pentru majorarea capitalului social.
Banca a facut anul trecut un profit net de 237,97 mil. lei (circa 56 mil. euro) dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu aproape 79% fata de anul precedent. Din aceasta suma, 237,74 mil. lei (echivalentul actual a aproape 58 mil. euro) vor fi folosite pentru consolidarea capitalului.
In urma acestei operatiuni care urmeaza sa fie aprobata in AGA extraordinara convocata pe 22 aprilie, capitalul BCR va urca la peste un miliard de lei (251 mil. euro). Valoarea nominala a unei actiuni va creste astfel de la 1 leu la 1,3 lei.
Decizia a fost deja discutata in principiu de austriecii de la Erste cu cele cinci SIF-uri care detin actiuni BCR si urmeaza sa fie validata in AGA.
"Se pare ca suma de 58 mil. euro este suficienta pentru a asigura echilibrul financiar si indicatorul de solvabilitate la un nivel comparabil cu calitatea activelor bancii. Majorarea de capital este insa un proiect de initiativa motivat de situatia conjuncturala actuala. In cadrul AGA din aprilie vom vedea exact cum va fi formulata aceasta majorare si ne vom expune punctul de vedere", a declarat pentru ZF Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, care detine 6% din BCR.
Conform contractului de privatizare semnat de Guvern cu Erste in 2006, BCR ar trebui sa acorde in primii trei ani de la vanzare dividende reprezentand cel putin 40% din profitul net calculat dupa standardele internationale (IFRS), dar nu mai mult decat profitul net dupa standardele romanesti (RAS). Profitul net in RAS a fost de cir