Premiul de 1 milion de dolari a fost acordat de Clay Mathematics Institute pentru rezolvarea Ipotezei Poincare, pe care timp de un secol încercaseră să o rezolve matematicieni din întreaga lume. Doctorul Perelman şi-a plasat demonstraţia la Ipoteză pe internet.
Cu patru ani în urmă, Perelman absentase de la ceremonia de decernare a premiului, desfăşurată la Madrid. La acea vreme, matematicianul rus declarase: ”Banii şi faima nu mă interesează. Nu vreau să fiu expus precum un animal la grădina zoologică”.
În prezent, vecina de bloc a lui Perelman povesteşte cât de şocată a fost de condiţiile de viaţă ale lui Perelman: ”Am fost o dată în apartamentul lui. Acolo nu există decât un scaun, o masă şi un pat cu o saltea murdară, rămasă acolo de la foştii propietari - nişte alcoolici care i-au vândut apartamentul”. Vecina şi-a exprimat nemulţumirea că toţi gândacii pe care încearcă să-i extermine comitetul de bloc îşi găsesc adăpost în apartamentul lui Perelman.
În anul 2003, Perelman, care la acea vreme lucra ca cercetător principal la Institutul de Matematică 'Steklov' din Sankt-Petersburg, începuse să plaseze materiale pe internet, afirmând că a reuşit să rezolve Ipoteza Poincare. O analiză atentă a respectivelor materiale a arătat că Perelman a avut dreptate.
Esenţa Ipotezei lui Poincare constă în ceea că, dacă într-un spaţiu tridimensional orice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este din punct de vedere topologic echivalent cu o sfera tridimensională. Respectiva ipoteză avea deja 100 de ani atunci când Perelman a reuşit să o demonstreze.
După 2003, Perelman a plecat de la Institutul 'Steklov'. Prietenii afirmau că Perelman nici măcar nu se mai ocupă de matematică, aceasta constituiind un subiect mult prea dureros pentru el.
Premiul de 1 milion de dolari a fost acordat de Clay Mathematics Institut