Mai puţin de şapte zile au mai rămas până la startul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, găzduită de Palatul Parlamentului - Sala Unirii, luni, 29 martie. Scenaristul, profesorul şi teoreticianul Dumitru Carabăţ va fi răsplătit cu Premiul pentru întreaga activitate la această ediţie, ca o recunoaştere a impresionantei sale cariere în spatele marelui ecran şi la catedră, dar şi a bibliografiei sale unice în România.
Născut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabăţ a debutat în filmul de lung metraj la 27 de ani, semnând scenariul filmului "Secretul cifrului" (r. Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, a fost răsplătit cu Premiul pentru Cel mai bun Scenariu la Festivalul de la Cannes în 1963 pentru scenariul filmului "Codin" (r. Henri Colpi, Franţa-România); Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, ediţia 1976, pentru "Zidul" (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru "Vulcanul Stins" (r. Mircea George Cornea, 1987) şi "Cântec în zori" (r. Dinu Tănase, 1988).
Dumitru Carabăţ este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică. Cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul UNATC "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Dumitru Carabăţ este o figură marcantă a istoriei cinematografului românesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Săucan, Dinu Tănase ori Sergiu Nicolaescu, ci şi pentru volumele sale, care au stat la baza pregătirii teoretice a zeci de generaţii de scenarişti români.
"Spre o poetică a scenariului cinematografic" - primul şi, până în prezent, singurul manual autohton de scenaristică - şi "Studii de tipologie filmică" sunt două dintre cele mai cunoscute şi mai folosite cărţi de teorie scenaristică publicate în ţar