Gheorghe Boroianu a conceput mii de rebusuri, anagrame şi probleme de enigmistică în ultimii 40 de ani, multe publicate în revistele „Rebus“ şi „Flacăra“.
Gheorghe Boroianu s-a născut în satul comisului Ioniţă, personajul pitoresc al lui Sadoveanu din „Hanu Ancuţei“, şi pare că a moştenit din carisma lui, dar din spiritul locului.
Nemţeanul pare să aibă mereu pregătită o vorbă de duh, care să-ţi aducă zâmbetul pe faţă. Odată cu asta, are şi cuvintele potrivite, încrucişate, pentru a-ţi pune creierul la treabă.
Colaborator vechi al revistelor de profil
A descoperit rebusurile şi anagramele în timpul liceului, când a hotărât că ar putea nu doar să le rezolve, ci să le şi creeze. „La început, concepeam probleme enigmistice destul de simple. Le trimiteam revistelor de profil şi ei mă sfătuiau să mai încerc“, îşi aminteşte Gheorghe Boroianu.
Multe îi erau refuzate doar pentru că era începător. „După ani, am mai trimis din nou câteva dintre primele mele anagrame şi au fost acceptate. Erau chiar bune“, adaugă el. Ani la rând a corespondat cu revistele „Rebus“ şi „Flacăra“. Nu va uita niciodată problema care avea ca rezolvare cuvântul „sternocleidomastoidian“.
Pe atunci, câştiga şi nişte bani din asta. „Acum nu se mai face aşa. Poţi trimite dacă vrei, dar cu siguranţă nu mai eşti remunerat. Redacţiile revistelor de profil au propriul «grup de elită», care se ocupă de rebusuri şi de celelalte jocuri“, explică nemţeanul. Chiar şi în aceste condiţii, nu a încetat să fie interesat de ce se găseşte între paginile revistei „Rebus“, spre exemplu, la care încă este abonat.
Compune gratis
În acelaşi timp, încă îşi trimite noile formule de cuvinte încrucişate. Este pensionar, are timp liber, iar domeniul îl pasionează într-atât încât nu mai contează banii. Gheorghe Boroianu a vrut, la un moment dat, să-şi unească