Romania n-a mentinut ritmul reformelor stabilit in mai 2009 - reforma sistemului judiciar este limitata, iar in lupta anticoruptie sunt intarzieri mari in cazurile de coruptie la nivel inalt, se arata in comunicatul Comisiei Europene.
Referitor la reforma judiciara, Comisia remarca faptul ca aceasta a inregistrat rezultate modeste:
In ceea ce priveste situatia dificila a resurselor umane din sistemul judiciar, nu s-a observat nicio imbunatatire efectiva, capacitatea sistemului judiciar fiind in continuare pusa la incercare printr-o pierdere neta de personalDin cauza perioadei electorale din a doua jumatate a anului trecut, s-a amanat dezbaterea in Parlament a proiectelor de lege privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penalaRomania continua sa adopte masuri menite sa amelioreze consecvența jurisprudenței; cu toate acestea, nu s-a procedat inca la publicarea generala si continua a tuturor hotararilor judecatorestiAu fost lansate, in schimb, alte inițiative menite sa sporeasca eficiența procedurilor judecatorești printr-o mai buna repartizare a volumului de munca al judecatorilor și prin transferarea sarcinilor administrative funcționarilor din sistemul judiciar, insa deocamdata nu au putut fi inregistrate rezultate concrete in acest sens. "Rezultate concrete nu pot fi inca demonstrate", este concluzia enuntata de Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei, referitor la acest capitol al evaluarii.
In lupta anticoruptie, Comisia Europeana noteaza intarzieri continue legate de judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, la care se adauga inconsecventa si clementa de care dau dovada instantele in ceea ce priveste sanctiunile impuse. Ele sunt, in continuare, provocari majore pentru Romania.
Raportul apreciaza rezultatele inregistrate de Direcția Naționala Anticorupție privind investigarea și judecarea cazurilor de