Patronatul Vinului: Peste 70% din vinul de pe piaţa românească este nefiscalizat
O altă problemă a acestui segment economic o constituie calitatea produselor contrafăcute
Peste 70% din producţia anuală de vin din România, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizată şi se împarte între autoconsum şi piaţa neagră, a declarat, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Vinului şi Viei din România (PNVV). "Producţia anuală de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt în piaţa fiscală. Restul reprezintă autoconsum şi piaţa neagră", a spus Gheorghe.
Acesta este de părere că statul ar trebui să facă excepţie de la fiscalizare pentru maximum 20 hectolitri de vin la producătorii individuali, iar cei care produc între această cantitate şi 1.000 hectolitri să fie luaţi în evidenţă fiscală.
"Producătorii mici ar trebui să îşi declare partea de comercializare. În vinăriile din piaţă sau de lângă blocuri nu ştiu în ce măsură se respectă standardele de calitate", a afirmat Gheorghe. Reprezentantul patronatului apreciază că, prin nefiscalizarea pieţei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro.
Cu ajutorul producătorilor şi patronatului autorităţile locale pot rezolva problemele
Potrivit reprezentanţilor Cramelor Recaş aproximativ 20% pe segmentul vinurilor noi (entry level), este afectat de vânzările din piaţa neagră. "Nu putem emite din păcate o cifră exactă. Estimăm ca şi procent 20% pierderi pe nivelul vinurilor "entry level". Vinurile superioare nu sunt afectate datorită adresabilităţii către alt segment de consumator", a declarat pentru Curierul Naţional, Ionuţ Trandafir Key Account Manager.
Potrivit acestuia cheia multor probleme poate fi în cadrul administraţiilor locale care să monitorizeze fenomenul pe baza suprafeţelor cu plant