Preşedintele Transparency International România, Victor Alistar spune la RFI că importantă nu e atât adoptarea legilor cerute de Bruxelles, cât aplicarea şi scopul lor. Alistar, a cărui organizaţie a făcut parte din Coaliţia "Opriţi Codurile !" mai adaugă faptul că important e ca legile cerute de Bruxelles să fie dezbătute public, pentru a servi cu adevărat intereselor celor care apelează la justiţie.
Diagnosticul pus de Comisia Europeană e corect, soluţiile lasă însă de dorit. Iată ce spune la RFI preşedintele Transparency International România.
Victor Alistar (audio) explică : importantă nu e atât adoptarea legilor cerute de Bruxelles, cât aplicarea şi scopul lor.
Alistar, a cărui organizaţie a făcut parte din Coaliţia "Opriţi Codurile !" mai adaugă faptul că important e ca legile cerute de Bruxelles să fie dezbătute public, pentru a servi cu adevărat intereselor celor care apelează la justiţie.
"Reformele nu înseamnă numai legislaţie, reformele înseamnă şi implementarea legislaţiei existente. România când a fost primită în Uniunea Europeană a spus că a adoptat legea transparenţei decizionale. Anul 2009 a fost anul cu cele mai dese încălcări ale legii transparenţei decizionale şi asta ţine de Executiv, nu ţine de Legislativ", declară Alistar.
"Se discută despre faptul că ar fi întârziate Codurile. Aici cred că cine lucrează tehnic la elaborarea acestui raport, din păcate este foarte departe de realitatea europeană. Un Cod Civil se discută într-o societate câţiva ani de zile, nu în câteva luni de zile, pe genunchi, între două cancelarii, de la Bruxelles şi de la Bucureşti şi cred că ambele părţi ar trebui să respecte cetăţenii europeni şi cetăţenii români cărora li se vor aplica aceste Coduri", spune Victor Alistar.
Preşedintele Transparency International România mai spune că lupta anticorupţie nu dă rezultatele dorite de Bruxelles