La peste 60 de ani de la plecarera în exil a Regelui Mihai, încă planeză misterul asupra a ceea ce s-a întâmplat cu averea familiei regale, în prim-planul controverselor aflându-se o colecţie de tablouri extrem de valoroase.
Reprezentanţi ai regimului comunist afirmă că la momentul abdicării Regelui Mihai acesta ar fi luat cu el un tren compus din 40 de vagoane încărcate cu mai multe obiecte care făceau parte din patrimoniul naţional. Conform scriitorului Mihai Pelin, 41 de tablouri semnate de pictori renumiţi ai artei universale au fost scoase din ţară. În ajunul celui de-al doilea război mondial, Coroana Regală din România deţinea cea mai mare colecţie de tablouri pictate de El Greco, din afara hotarelor Spaniei.
Colecţia fusese inventariată de bibliotecarul Casei Regale, Leo Bachelin. Datele acestei evaluări au fost publicate într-un catalog meticulos, alcătuit în 1898. În prezent în România mai există doar trei pânze semnate El Greco. Ceauşescu a cerut recuperarea patrimoniului şi aşa a fost lansată operaţiunea de identificare şi recuperare a operelor de artă, operaţiune ale cărei etape au fost regizate de Securitate în dosarul cu numele de cod „Duduia”.
Fostul ambasador – craioveanul Petre Gigea Gorun cunoaşte foarte bine detalii despre averea regală dispărută. Ca ministru al Finanţelor el a fost însărcinat de Ceauşescu să se ocupe de finanţarea celebrului avocat de origine română, Pamfil Ripoşeanu, care încerca să recupereze bunurile de patrimoniu. Gigea ne-a povestit despre deputata democrată Barbara Kennely, care a reprezentat timp de 20 de ani statul Connecticut în Camera Reprezentanţilor SUA şi care deţinea o galerie de artă. Într-o prestigioasă publicaţie culturală, ea l-a acuzat pe Regele Mihai că ar fi sustras tablourile din România.
„Ceauşescu a angajat un avocat celebru, Pamfil Ripoşeanu”, îşi aminteşte Gigea. „Când s-a deschis p