Cunoscută şi sub numele de artroză a şoldului, coxartoza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ la nivelul şoldului şi este una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate la bătrâni.
Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare medicală, în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, prezintă factorii care favorizează declanşarea acestei afecţiuni, oferind câteva sfaturi persoanelor aflate în suferinţă.
"Există două tipuri de coxartroză: primară şi secundară", spune medicul Diaconescu. "Coxartroza primară implică degenerare articulară fără traumatisme majore anterioare sau fără deformări mecanice articulare preexistente, apare la femeile între 50 şi 70 ani, vârsta medie de debut fiind 61 de ani. Există o corelaţie inversă între coxartroză şi osteoporoza şoldului: femeile cu densitate osoasă mare au risc crescut de dezvoltare a coxartrozei, dar au risc redus de osteoporoză."
Factorii care predispun la coxartroza primară sunt vârsta înaintată, dispoziţia genetică, greutatea crescută, anumite sporturi, statul în picioare prelungit.
Coxartroza secundară include degenerescenţa articulară secundară a unui traumatism local (fractură), a unei luxaţii congenitale sau a unui sindrom de hiperlaxitate etc.
SIMPTOMATOLOGIE
Medicul Diaconescu detaliază simptomele coxartrozei. Artroza şoldului se manifestă prin:
n) Durere: în mod normal, disconfortul este uşor sau moderat, cu debut şi progresie gradate; durerea iniţială este localizată în regiunea şoldului; accentuarea durerii se asociază de multe ori cu schimbarea vremii; simptomatologia se agravează cu mersul, urcatul/coborâtul scărilor, statul în picioare şi pe vine, ameliorându-se adesea semnificativ în repaus;
n) Înţepenirea: apare, mai ales, după scurte perioade de inactivitate; pe