În ultima perioadă, băncile par a fi într-o cursă contra cronometru de reducere a dobânzilor la produsele de economisire în lei. Cele mai mari randamente se obţin pentru depozitele cu scadenţe de 1 lună, însă nici acestea nu trec de 9,5%, arată o analiză conso.ro. La euro, scadenţele mai lungi aduc dobânzi mai mari, care nu trec de 4%.
La produsele de economisire, în ultimele săptămâni, băncile se întrec în reduceri de dobândă. Nivelul acestora a coborât demult sub pragul de 10% la lei şi se menţine în jurul valorii de 4% la euro.
Numai de la începutul lui martie, peste 10 bănci au operat reduceri de dobânzi pentru depozitele în lei de până la 1,5 puncte procentuale pentru aproape toate scadenţele.
De exemplu, RBS a decis să reducă dobânzile la depozite cu până la 1,5 puncte procentuale. Această scădere a dus dobânzile sub palierul de 8% pentru toate scadenţele.
RIB şi Bank Leumi au coborât şi ele dobânzile sub pragul de 8%. UniCredit Ţiriac Bank a scăzut dobânzile la depozite cu până la 1 punct procentual, până la valori cuprinse între 5,5% şi 7,75%. La fel a făcut şi Bancpost, nivelul maxim al dobânzii oferit fiind plafonat la 8,75%.
ATE Bank, Banca Românească şi Alpha Bank apar şi ele pe lista băncilor care remunerează economiile în lei cu dobânzi mai mici, iar lista se poate mări atât timp cât lichiditatea din piaţă este la un nivel ridicat.
Depozitele în lei pe perioade scurte aduc dobânzi mai mari
Chiar şi în aceste condiţii, clienţii mai pot spera să obţină randamente înalte dacă îşi aleg cu atenţie banca. Depozitele în lei pe 1 lună pot aduce o dobândă de cel mult 9,5%, dacă banii se depun la Volksbank.
În topul depozitelor pe 1 lună urmează GarantiBank care plăteşte o dobândă de 9%, iar ING, Piraeus Bank şi MKB Romexterra Bank oferă o dobândă de 8,5%. Scadenţele atipice continuă să