”Viaţa unui om singur” este volumul de memorii al cărturarului Adrian Marino, o autobiografie ce se opreşte la anul 1999. Autorul rememorează şase decenii de existenţa, cu represiunea, deportarea în Bărăgan şi însingurarea morală de după 1989. Manuscrisul face parte din fondul „Adrian Marino" al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.
"Viaţa unui om singur", apărută la Editura Polirom, va constitui punctul de pornire al dezbaterii "Despre Adrian Marino: de la teoria literaturii la memorialistica ideologică", organizată miercuri, 31 martie, la ora 18.30, în cadrul proiectului "Cafeneaua critică", la Club Control din Capitală. La dezbatere vor participa Monica Spiridon, Costi Rogozanu, Nicolae Marinescu şi Xenia Karo. Rolul de amfitrion îi va reveni lui Ion Bogdan Lefter.
„In cîteva cuvinte: de şase decenii, cel puţin, gîndesc mereu altfel, aproape în toate domeniile. Scară mea de valori, începînd cu valorile culturale şi ideologice, este net deosebită de a mediilor sociale şi culturale pe care le-am străbătut, obligat sau nu. Iar o astfel de singurătate - care nu este nici sentimentală, nici socială - este greu de suportat. O suferinţa abstractă, rece. O revoltă permanenţă şi fără soluţie. Mai totdeauna inexprimabilă şi incomunicabilă. Nu doresc nimănui o astfel de contrarietate şi uzură interioară. Fără ieşire şi fără o adevărată consolare. Încerc totuşi s-o pun pe hîrtie, s-o definesc şi s-o descriu cu maximă claritate. Doresc să scriu totuşi «cartea» vieţii mele, în toate sensurile cuvintului. Să-mi afirm identitatea, «personalitatea», bună, rea, aşa cum a fost." (Adrian Marino)
Autobiografie îndelung aşteptată, volumul ce apare, conform dorinţei autorului, la cinci ani de la moartea sa, captivează prin traseul unei vieţi de excepţie, ca şi prin valoarea culturală a mărturiei pe care o aduce.
”Viaţa u