Astfel, datele publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR) arată o scădere a creditului neguvernamental cu 0,1% faţă de ianuarie, până la 199,167 miliarde lei (48,5 miliarde euro). Faţă de februarie 2009, creditarea a scăzut cu 3,7%. În ianuarie, rata anuală a trecut pentru prima dată în teritoriu negativ, ajungând la -3,5%, de la +0,9% în decembrie, informează Newsin.
Economiştii de la ING se aşteptau la revenirea creditării în ianuarie, estimând că rata anuală de scădere se va tempera la 3%.
Creditarea a fost afectată în februarie de întreruperea temporară a programului Prima Casă, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, în condiţiile în care guvernul i-a adus unele modificări luna trecută, în tentativa de a susţine construcţia de locuinţe noi.
Până în 15 februarie, programul a continuat în varianta iniţială, în timp ce demararea fazei a doua, cu un plafon de garanţii de 700 milioane euro, a fost întârziată o perioadă de unele formalităţi birocratice, între care şi semnarea documentelor necesare între băncile participante şi Fondul de Garantare, prin care guvernul derulează programul.
Pe segmente, creditarea în lei a evoluat cel mai rău în februarie, scăzând cu 1%, până la 79,5 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în valută au crescut cu 0,6%, la echivalentul a 119,7 miliarde lei. Evoluţia a fost influenţată, însă, de aprecierea leului, care a câştigat în februarie aproape 0,6% faţă de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.
În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, valoarea împrumuturilor în lei s-a restrâns cu 1,7% faţă de ianuarie, în timp ce creditele în valută au stagnat. Creditarea companiilor a evoluat ceva mai bine, cu o scădere de doar 0,3% pe componenta în lei şi un avans de 1,1% la împrumuturile în valută.
Analizând evoluţia din ultimele 12 luni, creditele în lei