Exploratoarea pleacă sâmbătă în prima ei călătorie în jurul lumii. Pregătirile au scos-o din depresia în care intrase după ce a fost jefuită în tren, în februarie. Hoţii i-au luat Ucăi Marinescu laptopul cu fotografiile adunate în 20 de ani de expediţii. Exploratoarea a reuşit să iasă din starea de şoc planificând o călătorie în jurul lumii.
Vezi aici Palmaresul Ucăi Marinescu, prima sexagenară care a atins, într-un singur an (2001), cei doi poli ai Pământului.
Uca Marinescu pleacă în expediţie în jurul lumii
VIDEO Experimentul care aduce dovada că suntem toţi înrudiţi
„Adevărul": Care este scopul acestei noi expediţii?
Uca Maria Marinescu: Ideea este de a cunoaşte Pământul, ce are el mai scump, natura şi oamenii. Mergând mai departe, evaluarea efectelor poluării asupra naturii şi a sănătăţii omului şi studiul civilizaţiilor vechi. Peste tot pe unde merg există mici enclave de vechi locuitori, oameni care-şi păstrează tradiţia de viaţă, foarte simplă, dar în acelaşi timp foarte valoroasă. De la ei mă încarc cu energie şi încerc să aduc din această energie şi pentru cei din jur. Apoi, impactul civilizaţiei actuale - pe care eu n-o numesc civilizaţie, pentru că nu reprezintă un progres, ci un regres - asupra omului în general. În acelaşi timp, vreau să arăt că există o legătură între oamenii de pretutindeni, sentimentul de prietenie. Trebuie să fim prieteni, să ne respectăm, să respectăm viaţa.
Câte locuri veţi revizita în această călătorie în jurul lumii?
Niciunul. Tocmai asta a fost ideea. Am căutat zone unde eu n-am ajuns în celelalte expediţii ale mele. De exemplu Galapagosul, zona fluviilor Orinoco şi Amazon (America de Sud), după care zona sudică a Mexicului şi Guatemala, unde sunt vechile vestigii incaşe, aztece, olmece, maiaşe, un tezaur de istorie veche. Apoi Marele Canion, care este unic în lume, după