Raportul arată că România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformelor înregistrat la jumătatea lui 2009. Reforma justiţiei nu arată nici o îmbunătăţire efectivă, iar perioada electorală din a doua jumătate a anului trecut a dus la întârzieri în discuţiile parlamentare privind Codurile de Procedură Penală şi Civilă - în realizarea acestor Coduri se arată aici importante întârzieri, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Raportul arată că România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformelor înregistrat la jumătatea lui 2009.
Reforma justiţiei nu arată nici o îmbunătăţire efectivă, iar perioada electorală din a doua jumătate a anului trecut a dus la întârzieri în discuţiile parlamentare privind Codurile de Procedură Penală şi Civilă - în realizarea acestor Coduri se arată aici importante întârzieri, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
România face însă în continuare câţiva paşi pentru îmbunătăţirea jurisprudenţei, însă aparatul judiciar din România nu are în continuare forţa de muncă necesară, nu numai că nu a reuşit să recruteze suficienţi magistraţi, aşa cum se spune de ani de zile, dar unii dintre ei au şi părăsit acest sistem între timp.
În privinţa luptei anti-corupţie, se arată unele ameliorări la nivel local, dar şi o bună funcţionare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care de ani de zile înregistrează o activitate îmbucurătoare şi convingătoare, mai spune raportul, iar cazurile de mare corupţie înaintate Parchetului au crescut cu o treime în 2009 faţă de 2008, însă nici o condamnare nu poate fi acum semnalată, raportul spune că este o situaţie destul de dezamăgitoare.
În Bulgaria, nefiind o campanie electorală anul trecut, de la jumătatea anului şi până acum, lucrurile au continuat să se mişte, dar destul de timid şi acolo.
Privitor la reforma justiţiei, se arat