Sărituri cu schiurile şi zbor cu schiurile sunt două sporturi apropiate, fiind practicate cam de aceiaşi atleţi. La "ski-flying" merge numai spuma.
Fiind sezon olimpic, Federaţia Internaţională de Schi a tras cortina prin organizarea Campionatului Mondial de Zbor cu Schiurile, iar o gazdă mai bună ca Planica - Slovenia nici că se putea inventa. Locul este atât de aproape de graniţa cu Austria încât nici nu-ţi dai seama că ai trecut dintr-o ţară în alta. Iar atmosfera cam aceeaşi, dar acest lucru s-ar putea să se datoreze faptului că întrecerea s-a ţinut în Europa.
AFACERE DIN NIMIC
Ce e Planica? De fapt, nu e nimic. E doar o vale pe care a fost construită cea mai mare trambulină de zbor cu schiurile din lume. Afacere curată. Peste tot se vinde ceva. Suveniruri, mâncare, băutură, orice îţi doreşti. S-au dat chiar şi medaliile din lemn, pe care le puteai lua la preţ redus. De la 10 euro, vânzătorii tăiau un zero şi ajungeai la preţul corect.
La o astfel de întrecere e foarte greu să găseşti pe cineva care să nu fie vesel. Şi tot la fel de greu e să dai peste un nemulţumit care să comenteze că are bilet în zona VIP pentru că trebuie să meargă pe jos cam trei kilometri prin zăpadă pentru a ajunge la trambulină. La Planica, întrecerile au fost urmărite în week-end de peste 40.000 de oameni.
Şi ar fi fost mult mai mulţi dacă organizatorii nu ar fi oprit accesul spectatorilor în momentul în care au descoperit că nu mai pot ţine situaţia sub control. Practic, i-au întors pe oameni din drum şi le-au spus că trebuie să meargă acasă. Nimeni nu a comentat, deşi toţi aveau bilete. Elveţianul Simon Ammann, câştigătorul Cupei Mondiale şi dublu campion olimpic, s-a ales şi cu titlul mondial la zbor cu schiurile.
Sărituri cu schiurile şi zbor cu schiurile sunt două sporturi apropiate, fiind practicate cam de aceiaşi atle