O femeie care decide să fie mamă pentru prima dată după 35 de ani nu mai e de mult ceva neobişnuit. De aceea, medicul Cătălin Haiduc, specialist ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, oferă cititoarelor Jurnalului Naţional informaţii despre potenţialele riscuri ale sarcinii după 35 de ani, atât în ceea ce priveşte copilul, cât şi mama.
"În urmă cu 20-30 de ani, sarcina după 35 de ani era o raritate. Era considerată o sarcină cu risc şi era monitorizată în condiţii speciale", spune doctorul Haiduc. Datorită condiţiilor sociale, care s-au modificat în ultimii ani, prima concepţie e tot mai des întâlnită după vârsta de 30 de ani, ba chiar după 35. Chiar dacă multe lucruri s-au schimbat, vârsta înaintată a mamei continuă să fie un factor de risc important, avertizează specialistul consultat de Jurnalul Naţional.
MALFORMAŢII
"Cel mai important factor de risc este cel genetic. După 35 de ani se înregistrează o creştere semnificativă a malformaţiilor congenitale sau a anomaliilor cromozomiale. De aceea, orice pacientă cu sarcină după această vârstă trebuie să intre într-un program special de monitorizare şi observare a sarcinii. În unele ţări din Europa, în urmă cu aproximativ zece ani, pacientele erau îndrumate să facă amniocenteză, dacă asupra sarcinii lor plana riscul unor probleme.
Amniocenteza este un procedeu invaziv, de diagnosticare, care constă în recoltarea de lichid amniotic din sacul gestaţional pentru a face analiza cariotipului fetal", spune medicul Haiduc. Totuşi, această metodă are şi dezavantaje, fiind un procedeu invaziv, el poate provoca oprirea sarcinii (1% dintre cazuri). Deşi aparent mic, acest procent este considerat de multe persoane semnificativ. Amniocenteza poate fi utilizată pentru detectarea siclemiei, fibrozei chistice, distrofiei musculare, boalii Tay Sachs sau sindromului Down.
@N_P