Viaţa din ce în ce mai grea la bloc, scumpirea serviciilor de apă, canal şi termoficare, dar şi mirajul unui trai cu mai puţine griji, într-o gospodărie pe pământ, într-o localitate apropiată de oraş, au condus toate la o intensificare a migraţiei orăşenilor către zona rurală.
În comuna Mărăcineni, localitate lipită de oraş, s-au mutat în ultimii doi ani peste 800 de persoane, multe dintre ele provenind din oraş.
Localitata s-a extins cel mai mult de-a lungul Drumului European 85, spre Gura Câlnău. De câteva luni însă, noii veniţi sunt din ce în ce mai rari.
„La noi, terenul costă acum între 20 şi 30 de euro metrul pătrat. S-a ieftinit mult fiindcă anul trecut ajungea la 100 de euro. Încă sunt cereri şi vrem să dublăm intravilanul cu 540 de hectare", ne-a declarat Constantin Dumitru, primarul din Mărăcineni.
Adio viaţă la bloc
Mulţi buzoieni au ales să renunţe la apartamente pentru a se muta în comuna Costeşti, la 10 kilometri distanţă de municipiu. „Cei mai mulţi străini de localitate s-au stabilit la Spătaru. În ultimii doi ani s-au vândut 30 de locuri de casă şi alte 300 au fost concesionate pe 49 de ani. Preţul se situează între 10 şi 30 de euro metrul pătrat", ne-a precizat Constantin Moise, primarul din Costeşti.
Orăşenii şi-au cumpărat case şi la Verneşti, prima localitate pe ruta către Braşov.
„Cândeşti şi Verneşti sunt satele unde s-au cumpărat cele mai multe terenuri în ultima vreme. S-au stabilit 300 de familii noi în comuna noastră. Preţul terenului variază între 2 euro şi 30 de euro metrul pătrat", ne-a declarat Constantin Opriş, primarul din Verneşti.