Aproximativ 27% din productia anula medie de vin din Romania reprezinta piata fiscalizata, restul fiind reprezentat de autoconsum si piata nelegala, sustine Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Acest fenomen atrage pierderi anuale la bugetul de stat de 100 mil. euro.
Din totalul productiei anuale medie de vin, de circa 5,5 mil. hectolitri, consumul fiscalizat se incadreaza intre 1,2 si 1,5 mil. hectolitri.
“Restul este reprezentat de piata nelegala. Statul pierede astfel anual 100 mil. euro. Ar trebui luate o serie de masuri care sa stopeze acest fenomen, sa contribuie la o concurenta loiala, la spalarea pietei, iar producatorii de vin cu o productie intre 20 si 1.000 de hectolitri sa fie obligati, prin niste masuri fiscale lejere, sa declare cat produc si ce comercializeaza”, spune Ovidiu Gheorghe (foto).
Potrivit acestuia, judetele Vrancea, Buzau, Prahova reprezinta zonele principale care alimenteaza piata nelegala de vinuri.
Printre problemele cu care se confrunta sectorul vitivinicol din Romania se numara lipsa finantarii, intarzierea platilor catre viticultori si dificultati in accesarea fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
De asemenea, Ovidiu Gheorghe a subliniat faptul ca de o mai mare importanta decat exporturile reprezinta promovarea vinurilor locale in interiorul granitelor Romaniei. “Noi nu reusim sa acoperim cererea nationala de vin, de aici si cresterea vinurilor de import. Eu cred ca exporturile ar trebui sa reprezinte un obiectiv secund, pe primul loc situandu-se consolidarea si promovarea productiei locale, astfel incat in cativa ani sa putem intra in lupta fata de tari precum Spania sau Italia”, afirma Gheorghe.
Totodata, o alta problema evidentiata este faramitarea excesiva a suprafetelor cultivate cu vita de vie, o solutie in ac