Procesul în care Maria Schutz este acuzată de înşelăciune şi bancrută frauduloasă este suspendat din aprilie 2009. Schutz este judecată din 2007, alături de Corneliu Popa, fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului, pentru că a cumpărat serele la un preţ subevaluat.
CITEȘTE ȘI
Cum au ajuns serele orădene dintr-o societate profitabilă la fier vechi
Senatorul Cătălin Voicu susţine că a intervenit pentru suspendarea dosarului în care proprietara serelor orădene, Maria Schutz, este judecată pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă, declaraţii cuprinse în cadrul unor stenograme ale DNA. Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Bihor din 2007. De la sesizarea instanţei şi până la suspendarea cauzei, au fost zece termene de judecată.
Pauză în proces
De mai bine de un an procesul a fost suspendat, şi cauza zace la Curtea Constituţională. Magistratul care a judecat dosarul, Raluca Cuc, are cea mai mare vechime pe cauze penale în cadrul Tribunalului Bihor şi până acum n-a fost implicată în scandaluri de corupţie.
Judecătoarea a refuzat să vorbească direct cu presa, însă a transmit prin intermediul purtătorului de cuvânt al instanţei, Cristian Monenci, că este revoltată de declaraţiile făcute de senatorul Cătălin Voicu. „Orice suspiciune legată de imparţialitatea ei (a judecătoarei n.r.) este un afront direct adus instituţiei pe care o reprezint”, a declarat pentru Adevărul de Seară, ediţia de Oradea, judecătorul Cristian Monenci. El a explicat că în cazul în care apărătorii invocă excepţia de neconstituţionalitate, procedura cere ca procesul să fie suspendat până la pronunţarea Curţii Constituţionale.
Magistraţii orădeni au suspendat procesul în cazul Mariei Schutz, pe 13 aprilie 2009. Atunci dosarul a fost trimis Curţii Constituţionale, după ce avocaţii celor patru inculpaţi din dosar, au invocat excepţia de necons