Titulatura se pierde, examenele naţionale vor fi modificate, numărul orelor de studiu va fi redus, învăţământul obligatoriu va fi de zece clase, părinţii vor fi amendaţi cu până la 5.000 de lei pentru absenţele copiilor, acestea sunt doar câteva dintre deciziile luate pentru „reformarea“ învăţământului românesc cuprinse în proiectul Legii educaţiei, care va fi supus dezbaterii până la 1 aprilie.
A devenit deja un obicei ca fiecare ministru al educaţiei să aducă modificări majore în actul educaţional. Acest proiect a născut nenumărate controverse şi nemulţumirea sindicaliştilor şi a dascălilor, care spun că nu au fost chemaţi la consultări. Dintre noutăţile cuprinse în noul proiect al Legii educaţiei am putea menţiona că statul va deschide fiecărui nou-născut un cont educaţional, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 500 de euro. Contul educaţional va fi acordat tuturor copiilor născuţi după intrarea în vigoare a Legii educaţiei.
Mai puţine materii
Aleşii noştri s-au gândit, se pare, şi la programa încărcată a elevilor. Numărul orelor de studiu se va reduce, la fel şi curricula şcolară în învăţământul preuniversitar. Volumul de informaţii va fi redus cu 25%, astfel numărul maxim de ore de curs pe săptămână, la clasele primare, va fi de la 25 la 20 de ore, iar la gimnaziu şi liceu de la 30 la 25. Disciplina Tehnologia informaţiei şi comunicării (TIC) va fi opţională pentru elevii din clasele I-IV şi este obligatorie în învăţământul gimnazial şi liceal. Învăţământul obligatoriu va fi de zece clase şi va începe cu grupa pregătitoare, care devine obligatorie şi va purta denumirea de clasă pregătitoare, şi se va încheia cu o evaluare naţională transcurriculară. Se vor introduce şi ore de „şcoală după şcoală“, finanţate de stat, în care elevii vor fi îndrumaţi de profesori la efectuarea temelor, acest concept conducând, du