Coman: Pentru industria de profil, acest stimulent va conduce la dublarea penetrării în PIB
''Mai puţin de jumătate din populaţia activă este asigurată pentru pensii, respectiv sub 5 mil. de persoane''
''Peste 97% din cheltuielile generate de introducerea deductibilităţii vor fi compensate până în 2015''
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) propune Guvernului acordarea unei deductibilităţi fiscale pentru primele subscrise la contractele de asigurări de viaţă cu o maturitate mai mare de 10 ani, în limita de 400 de euro pe an pentru angajat şi angajator. Această propunere a UNSAR este susţinută şi de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). "Răscumpărarea contractelor de asigurare înainte de scadenţă ar putea fi impozabilă retroactiv, astfel încât statul român să acorde beneficii doar celor care respectă scopul iniţial al poliţei. Propunerea actuală exclude asigurările de viaţă ataşate creditelor bancare", a declarat, ieri, într-o conferinţă, vicepreşedintele UNSAR, Cornelia Coman. În acest caz, plafonul de deductibilitate din impozitul pe venit ar fi similar celui de pe segmentul de pensii private facultative, care dispune de acest beneficiu, în limita a 400 de euro pe an pentru angajat şi pentru angajator.
98 mld. euro, deficitul de protecţie în 2008
În acest sens, UNSAR a depus ieri, la Guvern, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului, o scrisoare oficială.
Potrivit estimărilor UNSAR, deficitul de protecţie, respectiv diferenţa dintre resursele financiare necesare şi cele disponibile, a atins la finele anului 2008 nivelul de 98 miliarde de euro. "În ceea ce priveşte economisirea pentru vârsta pensionării, în prezent, mai puţin de jumătate din populaţia activă este asigurată pentru pensii, respectiv