Care este primul "dulce" la care vă gândiţi? Ciocolata? Se pare că nu sunteţi singurii. Ciocolata este cel mai popular dulce. În mod tradiţional, ciocolata se obţine din cacao, unt de cacao şi zahăr. În prezent, se găsesc numeroase sortimente de ciocolată: cu lapte, nuci, alune, fructe confiate, cu rom, vanilie...
RECOMADAREA SPECIALISTULUI
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, vă recomandă ciocolata veritabilă, neagră, obţinută numai din cacao (în proporţie de 70%-90%), unt de cacao şi zahăr. Aşadar, evitaţi ciocolata albă care nu conţine deloc cacao!
ÎNLĂTURĂ OBOSEALA
În cantităţi moderate (circa 20 până la 40 g/zi, echivalentul a câteva tablete), ciocolata poate avea efecte benefice pentru sănătate.
n) conţine antioxidanţi cu rol preventiv asupra apariţiei bolilor cardiovasculare, aterosclerozei
n) conţine o cantitate variabilă de fibre alimentare (1g%-2g%) care contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la detoxifierea organismului.
Ciocolata contribuie la producerea în creier a serotoninei şi a dopaminei, substanţe cu efect euforizant, asociate cu starea de bună dispoziţie. Serotonina este numită şi hormonul fericirii, deoarece înlătură depresia, anxietatea şi insomnia. Dopamina stimulează capacitatea de acţiune. Astfel, se explică de ce ciocolata înlătură oboseala.
ATENŢIE, ETICHETA!
În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că "ciocolata conţine şi oxalaţi, contraindicaţi persoanelor suferinde de litiază şi calculi renali, plus purine, contraindicate suferinzilor de gută".
De asemenea, specialistul nostru vă recomandă să evitaţi produsele zaharoase care conţin cantităţi mici de cacao, E-uri, coloranţi, antioxidanţi, iar untul de cacao este înlocuit