Companiile de asigurari incearca din nou sa convinga Ministerul Finantelor sa acorde deductibilitate fiscala primelor platite pentru politele de asigurare de viata, sustinand ca astfel piata va creste mult mai rapid, iar economia va beneficia de investitii suplimentare de 3,6 mld. lei (circa 900 mil. euro) in urmatorii cinci ani.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare (UNSAR) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) urmau sa trimita ieri scrisori premierului, ministrului de finante, ministrului muncii si comisiilor de specialitate din Parlament in care solicita introducerea deductibilitatii fiscale a primelor pentru politele de asigurare de viata incheiate pe cel putin 10 ani, in limita a 400 de euro pentru persoanele fizice si tot atat pentru companiile care ofera acest beneficiu angajatilor lor. Si in anii trecuti asiguratorii au avut astfel de incercari, dar acestea au esuat.
"Este o dorinta mai veche a celor care activeaza in asigurari de viata, sa convinga Ministerul Finantelor ca stabilirea unei deductibilitati pentru aceste polite este benefica atat pentru piata asigurarilor de viata, cat si pentru bugetul Romaniei", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Potrivit unui studiu realizat de UNSAR, deductibilitatea fiscala ar duce la cresterea pietei asigurarilor pana la 5,9 mld. lei in 2015, in timp ce fara aceasta facilitate piata ar ajunge la numai 2,9 mld. lei. Ponderea in PIB a primelor brute subscrise din asigurari de viata, un indicator important al dezvoltarii acestei industrii, s-ar dubla odata cu introducerea acestei facilitati, la 0,63% in 2015, fata de 0,3% in prezent. Fara deductibilitate ponderea pietei in PIB ar urca foarte putin, la 0,35%.
Deductibilitatea fiscala este aplicata in aproape toate tarile din regiune, dar si in statele vestice, insa in Romania autoritatile au declarat de mai multe ori ca, i