Întrebat pe ce se bazează când face o astfel de afirmaţie, liderul comuniştilor moldoveni a invocat "participarea reprezentanţilor statului vecin" (România - n.r.) la evenimente şi "alte lucruri care au avut loc".
El a dat ca exemplu un presupus atac informatic iniţiat din România şi de la Tiraspol în scopul anihilării sistemelor de comunicaţii ale autorităţilor "Din România - dintr-un oraş pe care nu reţin cum se numeşte - şi din Transnistria, din Tiraspol, cu 24 de ore înainte (de evenimentele din 7 aprilie - n.r.), au fost atacate serverul MAI şi al preşedintelui Republicii Moldova Au vrut să ne deconecteze toate căile de legătură, tot internetul, toată sistema de dirijare", a explicat fostul preşedinte.
El a subliniat că presupusul atac informatic şi violenţele din 7 aprilie au intervenit în condiţiile în care Comisia Electorală Centrală se pregătea să anunţe rezultatele alegerilor din 5 aprilie. În plus, a mai argumentat Voronin, actualul premier Vladimir Filat, pe atunci în opoziţie, şi primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ceruseră cu o lună înainte de scrutin autorizaţie pentru un miting de protest în Piaţă faţă de falsificarea alegerilor.
"Toate aceste lucruri au fost organizate şi pregătite şi pe data de 7 aprilie noi am avut scenariul unei adevărate lovituri de stat", a conchis Voronin. Întrebat pe ce se bazează când afirmă aceasta, el a răspuns că "pe evenimente, pe organizarea lor, pe tot scenariul care a fost început şi derulat şi până astăzi ceea ce se petrece dovedeşte o încercare de lovitură de stat. Au încercat-o cei care azi stau în Parlament la guvernare şi alţii din spatele lor, care nu toţi sunt din R. Moldova", a afirmat Voronin.
În opinia sa, revoluţie şi lovitură de stat "e una şi aceeaşi" şi a reamintit că preşedintele interimar al ţării, liberalul Mihai Ghimpu a declarat la o conferinţă internaţională de