Petrom şi Rompetrol, principalele companii de pe piaţa autohtonă, susţin că de vină pentru scumpirea benzinei sunt devalorizarea leului în raport cu dolarul american şi creşterea taxelor în domeniu. La acestea se adaugă cotaţiile internaţionale ale petrolului. Patronatele prevăd scumpiri în lanţ ale celorlalte produse. Oamenii de afaceri cer guvernului să intervină.
Principalii distribuitori de carburanţi de pe piaţa românească au majorat preţurile spre sfârşitul săptămânii trecute, astfel încât la unele sortimente litrul de benzină a ajuns la 5 lei. Astfel, preţul de referinţă la benzinăriile Petrom a crescut pe 18 martie cu şase bani faţă de săptămâna anterioară. Un litru de benzină Premium fără plumb se vindea cu 4,26 lei, în timp ce sortimentul OMV Carrera 100 ajunsese la preţul psihologic de 5,03 lei/litru. Motorina se încadra şi ea între 4,19 lei/litru - pentru sortimentele Top Euro Disele 5 / Top Nordic Diesel şi 4,52 lei/litru - pentru sortimentele OMV Alpin Diesel. Reprezentanţii Petrom au argumentat scumpirile prin deprecierea leului în raport cu dolarul şi euro, dar şi prin creşterea taxelor aplicate la carburanţi. „Preţurile Petrom au o evoluţie dinamică, bazată pe cotaţiile internaţionale ale carburanţilor, precum şi pe competiţia de pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate şi de politica fiscală şi evoluţia ratei de schimb RON/USD“, spun reprezentanţii Petrom.
Potrivit acestora, preţurile curente ale carburanţilor, exprimate în dolari, sunt cu mult mai mici decât cele înregistrate în perioada de vârf din vara lui 2008, când barilul de petrol a atins niveluri record. „Preţul motorinei este cu 31% mai mic, exprimat în dolari, iar preţul benzinei este cu 21% mai scăzut, exprimat în dolari. Preţurile curente ale carburanţilor, exprimate în lei, sunt asemănătoare cu cele din prima parte a lunii iulie 2008, când a fost înregistrat cel m