Proiectul de lege al Ministerului Economiei privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii pana in 35 de ani prevede mai multe obligatii pentru debutantii in afaceri decat facilitati si nu va duce la incurajarea deschiderii de noi firme, spun tinerii care intentioneaza sa deschida o afacere.
Unul dintre putinele stimulente care ar fi sprijinit initiativa antreprenoriala, scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de trei ani, a fost scos din proiectul initial de lege. Proiectul astfel modificat a fost dezbatut in sedinta de guvern din 17 martie de la Iasi.
"Era una dintre putinele masuri care ar fi stimulat infiintarea de firme. In rest nu prea vad facilitati in acest proiect de lege", a spus un tanar intreprinzator prezent la dezbaterea pe tema "Propuneri de lege privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri - firme starter", organizata de Ministerul Economiei.
O alta masura care ar putea stimula intreprinzatorii ar fi acordarea de credite cu dobanda subventionata si facilitarea accesului la cursuri de training pe tema antreprenoriatului. "Este mai greu pentru un tanar debutant in afaceri sa aiba acces la creditare si cred ca ar trebui acordata si o suma minima la inceperea afacerii, pentru ca tinerii sa poata demara afacerea", a mentionat Bogdan Craciun, manager proiecte in cadrul Asociatiei Intelship Romania.
Proiectul actual de lege lasa portite de interpretare, au mai spus tinerii prezenti la dezbatere, si nu ar trebui sa existe o limita de varsta pentru debutantii in afaceri. "De exemplu, o tara precum Norvegia nu are legislatie specifica pentru tineri, ci pentru orice intreprinzator aflat la prima afacere. Norvegia, ca sa stimuleze antreprenoriatul, a facilitat in primul rand accesul la creditul