Om de afaceri şi personaj cunoscut în peisajul politic constănțean, Dumitru Manole raporta Securităţii discuţiile colegilor săi de facultate. El a fost recrutat în urmă cu 50 de ani de agenţii fostei Securităţi, iar numele său de cod era Jak Ionescu.
După cum se arată în documentele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Dumitru Manole a fost recrutat în 1960. Avea 22 de ani şi era student al Facultăţii de Agricultură din cadrul Institutului Agronomic Bucureşti.
În raportul întocmit de securişti despre activitatea de colaborator a lui Manole este specificat faptul că el s-a dus de bună voie şi i-a turnat pe colegii săi.
„El a acceptat fără rezerve colaborarea cu organele noastre, arătând că acesta o datorie elementară a oricărui cetăţean cinstit al R.P.R (n.r. Republica Populară Română)“, se specifică în dosarul trimis de CNSAS către Curtea de Apel Bucureşti.
Dosarul în care Manole dădea cu subsemnatul a fost deschis în 1961, după ce el a făcut mai multe sesizări la adresa unui coleg de-al său, din anul IV, despre care povestise că „are dese manifestări duşmănoase la adresa regimului democrat popular din R.P.R.“. În acelaşi dosar, Jak Ionescu le declara securiştilor despre intenţia altor colegi de a fugi din ţară, în America.
De asemenea, el le descrie organelor Securităţii discuţii în care colegii săi vorbesc despre libertatea şi democraţia din occident şi despre criticile pe care ei le aduc metodelor de guvernare ale regimului comunist.Dumitru Manole spune că securiştii au fost cei care l-au forţat să devină colaborator.
„Era în perioada imediat următoare după revoluţia studenţilor din Ungaria. Am fost reţinut pe Calea Victoriei, unde am fost dus într-o clădire în care erau mai multe persoane. Am fost ameninţat, înjurat şi şantajat. Mi-au dat şi două palme. Fusesem apoi exmatricu