Filiala Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale nu mai are spaţiu pentru a prelua documentaţia firmelor desfiinţate. Lichidatorii au dat în judecată instituţia, pentru că refuză să preia actele şi până la o decizie a judecătorilor, actele rămân la sediile societăţilor lichidate.
Dâmboviţenii care au nevoie de adeverinţe legate de vechimea şi încadrarea în muncă, după ce firmele la care au lucrat au dat faliment, trebuie să se adreseze Arhivelor Naţionale Dâmboviţa sau lichiditorilor, după caz. Situaţia este încurcată, pentru că documentaţia ar trebui să ajungă de la lichidatori la Arhivele Naţionale ale României, pentru depozitare. Însă la sediul instituţiei din Dâmboviţa, conducerea spune nu mai există spaţiu. Astfel, statele de plată ale oamenilor rămân la societăţile desfiinţate ceea ce îngreunează procesul de eliberare a adeverinţelor solicitate de foştii angajaţi.
Lichidatorii au dat în judecată Arhivele Naţionale Dâmboviţa
Lichidatorii dau vina pe cei de la filiala judeţeană a Arhivelor Naţionale pentru situaţia creată. „Ne vin 20-30 de persoane lunar să solicite adeverinţe. Documentaţia firmelor este sigilată la sediile fostelor societăţi, pentru că noi nu putem s-o depozităm. Arhivele Statului trebuie să preia toate dosarele, dar reprezentanţii direcţiei judeţene spun că nu au unde să le ţină. Avem patru procese cu ei, dar lumea nu poate să aştepte o decizie a judecătorilor, aşa că ne deplasăm la sediile firmelor desfiinţate, pentru a cerceta documentele şi a putea da un răspuns solicitantului”, explică Ion Ciocănel, lichidator în cadrul firmei Stef Jus, din Târgovişte.
Arhivele Naţionale spun că nu încalcă legea
Legea spune că Arhivele Naţionale trebuie să preia toată documentaţia firmelor desfiinţate, atât actele cu caracter istoric, cât şi practic. Dar reprezentanţii instituţiei refuză, pentru că nu au spaţiu şi personal nec