Nivelul crescut de lipide în sânge afectează unul din cinci adolescenţi americani, crescând riscul de boli cardiovasculare. Tulburările metabolismului grăsimilor, boli caracteristice adulţilor, pot ajunge să-i afecteze şi pe tineri, din cauza schimbărilor stilului de viaţă.
Unul din cinci adolescenţi prezintă niveluri anormale ale lipidelor în sânge, arată un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii. Astfel, 20 la sută din tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani au valori crescute de colesterol LDL („rău"), valori scăzute de colesterol HDL („bun") şi trigliceride peste valorile normale. Aceste grăsimi sunt implicate în apariţia bolilor cardiovasculare.
Obezitatea, una dintre cauze
Studiul a urmărit rezultatele analizelor a 3.125 de tineri cu greutăţi diferite. Din cei obezi, 43 la sută aveau valori anormale ale lipidelor în sânge. Abateri de la normal prezentau şi 22 la sută din tinerii supraponderali şi 14 la sută din cei cu greutate normală.
„Copiii supraponderali şi obezi au un risc mai mare decât cei normoponderali de a avea niveluri nesănătoase de grăsimi în sânge. Actuala epidemie de obezitate infantilă face ca această problemă să devină de maximă urgenţă şi importanţă", a declarat Ashleigh May, medic specialist în cadrul Departamentului pentru Prevenirea Bolilor Cardiace şi Atacului Cerebral din cadrul Centrului.
Diferenţe au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte sexul şi vârsta. Astfel, rezultatele anormale au fost mai frecvente în rândul băieţilor (24 la sută), comparativ cu fetele (16 la sută), iar nivelul colesterolului sănătos a fost mai mic la adolescenţi faţă de copiii de 12-13 ani.
Adolescenţii români, la risc
Academia Americană de Pediatrie recomandă realizarea de screeninguri pentru adolescenţii ai căror părinţi au avut probleme cu nivelul coleste