Evoluţia monedei europene din acest an depinde de mişcările marilor fonduri de investiţii, de revenirea economiilor europene şi de rezolvarea problemelor financiare din Grecia. Criza prin care trece Grecia a afectat semnificativ moneda euro, modificând raportul faţă de principalele valute internaţionale. Dacă anul trecut dolarul a urmat un trend descendent constant, în 2010, moneda europeană are parte de evenimente care îi scad valoarea. „Situaţia din Grecia afecteaz
Evoluţia monedei europene din acest an depinde de mişcările marilor fonduri de investiţii, de revenirea economiilor europene şi de rezolvarea problemelor financiare din Grecia.
Criza prin care trece Grecia a afectat semnificativ moneda euro, modificând raportul faţă de principalele valute internaţionale. Dacă anul trecut dolarul a urmat un trend descendent constant, în 2010, moneda europeană are parte de evenimente care îi scad valoarea.
„Situaţia din Grecia afectează întreaga Europă, în special zona euro, având o contribuţie importantă la deprecierea monedei europene din ultima perioadă, oscilând în jurul valorii de 1,37 dolari pentru un euro, de la 1,46 - 1,48 dolari pe euro la finele anului trecut“, spune Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România. Mai mult, recentul anunţ al Federal Reserve că va păstra neschimbată rata dobânzii de referinţă pentru dolar menţine sentimentul pozitiv pentru moneda americană.
Noi tăieri de dobândă oficială
Scăderea euro pe piaţa internaţională se traduce, pe piaţa internă, prin aprecierea leului. Săptămâna trecută, joi, moneda europeană a coborât până la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2009, respectiv 4,0801 lei. Influenţa externă este vizibilă în condiţiile în care dolarul american nu s-a depreciat la fel de mult faţă de leu, cursul menţinându-se la valori apropiate de cele de la sfârşitul anului trecut, 2,9 - 3 lei.
Evoluţ