Guvernul a decis luni seară implementarea unui sistem de informatizare a alegerilor care vizează eliminarea votului multiplu şi centralizarea cât mai rapidă a datelor scrutinului.
Executivul a aprobat introducerea unui program IT la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, acesta urmând a fi aplicat la scrutinul parţial din Colegiul 19, alegeri care au loc în urma retragerii din funcţia de parlamentar a Danielei Popa (PC). Acest program va funcţiona în cadrul sistemului informatic al STS şi va reprezenta un proiect-pilot pentru a se putea observa eficacitatea sa.
Purtătorul de cuvânt al AEP, Adrian Muculeţ, ne-a declarat că acest sistem, care va presupune câte un calculator în fiecare secţie de vot, va urmări fluxul de alegători, va putea descoperi la timp votul multiplu şi va centraliza cât mai repede rezultatul alegerilor. Potrivit hotărârii de Guvern, în acest sistem centralizat se vor introduce codurile numerice personale ale alegătorilor, se va face verificarea alegătorilor pentru a se stabili dacă au drept de vot, iar apoi se vor întocmi procese-verbale care vor fi transmise online.
Muhuleţ a mai adăugat că proiectul AEP este asemănător celui prezentat de STS înainte de alegerile din 2008. Specialiştii STS propuneau atunci premierului Emil Boc instalarea unui sistem centralizat la nivelul tuturor secţiilor de vot şi care putea descoperi ad-hoc dacă un alegător a votat de două sau mai multe ori. Însă proiectul a fost respins, ceea ce a creat din nou suspiciuni de fraudă electorală, fiind vizat în primul rând votul multiplu.
Poliţia a făcut numeroase arestări în timpul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din toamna anului trecut, iar cel puţin unui alegător i s-a întocmit dosar penal, sub acuzaţia de turism electoral.
Guvernul a alocat suma de două milioane lei pentru organizarea alegerilor parţiale parlamentare din Colegiul