Bugetul Parlamentului European pentru 2011 va fi unul uriaş, în timp ce birocraţii de la Bruxelles le cer cetăţenilor să strângă cureaua. Proiectul de buget pune la dispoziţia europarlamentarilor o sumă uriaşă, de aproape 1,8 miliarde de euro pentru 2011, cu 132,7 milioane de euro mai mult decât în 2010.
Creşterea planificată a bugetului cu 6,5% încalcă o promisiune veche de 22 de ani făcută de Parlamentul European, de a nu aloca pentru parlamentari o sumă care să depăşească o cincime din bugetul administrativ total al Uniunii Europene. Potrivit proiectului de buget obţinut de cotidianul „Daily Telegraph", un singur europarlamentar „va costa" în 2011 circa 2,3 milioane de euro.
Legislativul a invocat două motive pentru creşterea bugetului - şi aşa destul de mare după părerea contribuabililor - în plină criză: 177 de persoane se vor alătura celor 6.000 de angajaţi ai PE, iar peste un milion de euro erau necesare pentru diverse nevoi ale europarlamentarilor cu vechime, după dictonul „obrazul subţire cu cheltuială se ţine".
Fiecare grup parlamentar european va primi 83,7 milioane de euro. Pentru mijloacele de informare privind activitatea PE ar urma să fie alocate aproape 80 de milioane de euro, dintre care 8,9 milioane de euro vor fi înghiţite de postul de televiziune al Legislativului. Pentru a le face viaţa mai uşoară europarlamentarilor, serviciul IT va beneficia de peste 100 de milioane euro, dintre care 5 milioane de euro ar putea fi antamaţi pentru internetul pe mobil.
Trecând de la cheltuielile de zi cu zi la lucruri mai serioase, PE vrea cu orice preţ să deschidă un muzeu, „Casa Istoriei Europene", un proiect în valoare de câteva milioane de euro. Muzeul, care va fi realizat până în 2014, vrea să promoveze identitatea europeană.
Ţapul ispăşitor
„Instituţiile europene propovăduiesc cumpătarea pentru toţi, cu excepţia lor.