Bancile au dat prea putine imprumuturi in economie si in februarie, creditul neguvernamental coborand cu 0,1% fata de luna anterioara si cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2009, pana la 199,2 miliarde de lei (circa 48 mld. euro), arata datele BNR. Bancherii spun ca cererea de credite nu s-a dezghetat nici in primul trimestru in ciuda dobanzilor in scadere.
Creditul in lei a scazut cu 5,1% fata de februarie 2009, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta acordate populatiei si companiilor a crescut cu 1,5% la valori exprimate in euro.
"Datele sunt usor dezamagitoare in privinta creditarii in lei. Ratele de dobanda scazute ar fi trebuit sa genereze o cerere mai mare cel putin din partea companiilor. La valuta insa creditarea a mers normal pentru ca firmele au preferat imprumuturile in euro celor in lei, in timp ce pe partea de retail s-a vazut efectul pozitiv din «Prima casa»", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
In acelasi timp, creditul guvernamental a continuat sa creasca si in februarie, dar intr-un ritm diminuat comparativ cu lunile anterioare. Soldul imprumuturilor acordate statului a urcat cu 2,7% fata de ianuarie, pana la 50,9 miliarde de lei (circa 12,3 mld. euro). Fata de februarie 2009, creditul guvernamental este in crestere cu 105%. Nevoia de finantare a statului se diminueaza insa treptat, ceea ce inseamna ca bancile vor avea mai multi bani pentru a imprumuta mediul privat.
Analistii spun ca firmele au preferat cel mai probabil sa mai astepte inainte de a solicita imprumuturi, avand in vedere ca activitatea economica ramane la un nivel scazut. Este de asteptat insa ca finantarile sa revina treptat in lunile urmatoare.
"Cred ca in perioada urmatoare ratele scazute de dobanda la lei isi vor spune cuvantul si creditarea isi va reveni", noteaza Chidesciuc.
In acelasi timp, romanii au continuat sa e