Kerstin Bernoth, economistă la Institutul german pentru Cercetări Economice de la Berlin, explică pentru „Adevărul” care este reţeta germană anti-criză.
„Adevărul": Deficitul Germaniei este acum de 3,3% din PIB, mult mai mic decât al celorlalte economii europene mari. A ieşit ţara din criză acum? Există semne de îmbunătăţire a climatului economic? Care a fost reţeta înainte şi după criză?
Kerstin Bernoth: Reţeta Germaniei a fost menţinerea competitivităţii. Aceasta s-a bazat pe faptul că salariile au crescut mult mai moderat decât în alte ţări europene, doar puţin peste rata inflaţiei, ba chiar salariile reale au stagnat în ultimii ani. O altă explicaţie pentru deficitele mai mici este aceea că economia se bazează puternic pe export. Exporturile de maşini, bunuri de capital şi bunuri industriale au suplinit scăderea consumului. Consumul intern se dovedeşte a fi mai puţin important acum pentru creşterea economică decât exporturile, în ciuda reducerii taxelor şi impozitelor şi creşterii alocaţiilor pentru copii la începutul acestui an. Foarte importante au fost reformele de piaţă şi faptul că piaţa forţei de muncă a fost mai flexibilă decât în alte ţări. Prin scurtarea timpului de lucru s-a evitat creşterea şomajului.
Totuşi este greu de spus dacă Germania a trecut criza, pentru că ea e puternic dependentă de exporturi şi deci de recuperarea economiei mondiale. Atuurile germane au fost o flexibilitate mai mare a muncii, creşterea competitivităţii în comparaţie cu alte ţări în ceea ce priveşte costurile salariale de producţie. Dacă privim creşterea economică din PIB, putem spune că Germania a fost una dintre ţările cel mai greu lovite de criză din Europa. Analiştii vorbesc despre o criză importată, pentru că Germania exportă o mare parte din bunurile sale în spaţiul euro, circa 10% în SUA, 6% în Asia, spaţii care au fost puternic afectate. În plus,