De la 1 iulie, pacientul care se va prezenta la medic pentru tratament va scoate bani din buzunar de două ori: cu şi fără chitanţă. Proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se introduce coplata, adică plata suplimentară a serviciilor medicale în schimbul unei chitanţe, a fost depus la Parlament.
Românii vor plăti de la 1 iulie, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Proiectul de introducere a plăţii suplimentare a serviciilor medicale ar fi trebuit aplicat încă din toamna trecută, fiind o condiţie impusă de FMI.
Bugetul de sănătate are în acest moment un deficit de 600 de milioane de lei. Prin introducerea acestui sistem, Ministerul Sănătăţii speră să adune 700 de milioane de lei pe an. Ministerul Sănătăţii a publicat tarifele pe care le vom avea de plătit atunci când vom apela la serviciile medicale.
Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore vom da 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va costa 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.
20 de lei pentru ambulanţă
Pentru o consultaţie a serviciului de ambulanţă vom scoate din buzunar alţi 20 de lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj vor fi taxate cu 50 de lei pe cură, maximum 100 de lei pe an. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă (peste şapte zile de internare) vom da 50 de lei.
Pacienţii vor primi în schimb un tichet moderator pentru sănătate, adică o chitanţă prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Ministerul Sănătăţii a propus Ministerul